top of page

Sängstorlekar och mått: hur stor säng behöver du?

Uppdaterad: 26 jan, 2023

Att välja rätt sängstorlek kan vara snårigt, för det finns ofta flera bredder och längder att välja mellan. De möjliga kombinationerna läggs på hög och det kan snabbt kännas svårt att få en bra överblick.

Dessutom förändras livet, och du kanske behöver en säng i annan storlek än vad du har haft tidigare. Därför har vi satt ihop den här guiden, för att göra det lättare för dig att få en uppfattning om vilka storlekar som finns och för vem de passar.

Självklart gäller detta inte bara sängar, utan även madrasser och bäddmadrasser som också görs i samma mått.

Innehåll

Hur bred säng behöver du?

 

Det som varierar mest mellan olika sängar är hur breda de är. Nu kommer vi gå igenom de vanliga bredderna för enkelsängar och dubbelsängar, men även internationella mått som “King Size” och “Queen Size”. 

Mått för enkelsängar

Bredd 80 cm

80 cm är det smalaste standardmåttet och passar bra när det finns begränsat med utrymme. Det är också en populär bredd för barnrum.

Bredd 90 cm

90 cm är det vanligaste måttet på enkelsängar i Sverige. Mångsidig bredd som passar för en person och kan enkelt kombineras (2*90 cm) för att få en normalstor dubbelsäng.

Bredd 105 cm

105 cm är lite mer ovanligt men som upplevs som en rymligare 90-säng. Om du har lite mer plats (men inte tillräckligt för en 120-säng) är det här en lagom mellanbredd för enkelsängen.

Bredd 120 cm

120 cm är den bredaste sängen som fortfarande räknas som enkelsäng. Det gör att den nästan känns som en dubbelsäng, och det går faktiskt bra att sova två om du inte har något emot att trängas lite. Populär sängbredd för tonårsrummet.

Mått för dubbelsängar

Bredd 140 cm

140 cm är det smalaste standardmåttet som räknas som dubbelsäng. Särskilt bra för gästrum eller rum där en större dubbelsäng inte riktigt får plats. Det går bra att sova två, även om det kan vara lite trångt.

Bredd 160 cm

160 cm är en nästan fullstor dubbelsäng som fungerar bra för två vuxna, utan att behöva trängas. Passar bäst om du inte har utrymme för en större dubbelsäng, och inte heller är två personer som kräver mycket sovyta.

Bredd 180 cm

180 cm är det vanligaste måttet på dubbelsängar i Sverige. Består ofta av två kombinerade sängar i 90-bredd. 

Bredd 210 cm

210 cm är en lyxigt bred dubbelsäng som passar paret som behöver extra utrymme, kanske för att bekvämt (nåja, det är ingen garanti) få sällskap av barn och husdjur. 

Internationella sängstorlekar (“King Size” och “Queen Size”)

De engelska måtten på sängar brukar anges med helt andra namn som inte direkt talar om vilken bredd de har. 

Queen Size

Queen Size är normalt en dubbelsäng med en bredd på 140-160 cm. 

King Size

King Size är normalt en dubbelsäng med en bredd på minst 180 cm. 

Tänk på att de exakta måtten kan variera på de internationella sängstorlekarna, speciellt mellan olika länder. Däremot är King Size alltid större än Queen Size.

Hur lång säng behöver du?

När det kommer till längden på sängen så finns det normalt inte lika mycket att välja på. Standardlängden på de flesta sängarna är 200 cm. Ibland finns det möjlighet att välja en längre säng, oftast 210 cm.

För kortare eller längre sängar behöver du troligen måttbeställa en säng. Det är ganska ovanligt, eftersom standardmåtten är lagom för de allra flesta.

Värt att tänka på är att det behövs lite plats ovan huvudet och nedanför fötterna för att kunna ligga bekvämt och sträcka ut dig ordentligt.

Säng med 200 cm längd passar normalt dig som är upp till 190 cm lång.

Säng med 210 cm längd passar normalt dig som är över 190 cm lång.

Hur hög säng behöver du?

Längd och bredd är inte det enda som spelar roll. Det kan även höjden på sängen göra. 

För de flesta har det ingen stor betydelse hur hög sängen är. Men för till exempel barn och äldre kan det vara det som skiljer en praktisk och skön säng mot en som gör varje dag lite jobbigare.

Dels spelar höjden in för att det hänger ihop med hur fjädrande och stödjande sängen är. Men vissa föredrar en lägre eller högre säng av andra skäl, till exempel för att den ska vara lätt att ta sig i och ur.

Höjden kan skilja sig åt ganska mycket mellan olika sängar, särskilt om man jämför ramsängar mot kontinentalsängar (kontinentalsängar oftast högre). Det beror på hur sängarna är konstruerade och hur många lager av fjädring som finns.

Hur höga brukar sängar vara?

Höjden skiljer sig naturligvis också beroende på om du använder sängben eller en sängstomme, och hur höga de i så fall är. Men det går ändå att ge en ungefärlig tumregel kring höjd på olika sängar.

  • Ramsängar är normalt cirka 45-55 cm höga.

  • Kontinentalsängar är normalt cirka 55-65 cm höga.

  • Ställbara sängar är normalt cirka 55-65 cm höga.

Det är alltid en god idé att själv kolla upp höjden på en säng, eftersom det kan skilja sig från tumregeln ovan.

Hitta rätt säng för dig

Nu kommer vi gå igenom vad du kan tänka på för att komma fram till vilken sängstorlek som är rätt för dig.

Hur stort är ditt rum?

Sängen måste först och främst få plats i rummet. Därför är det viktigt hur stort rummet är.

Helst ska sängen kunna omges av lite luft, och inte stå alltför inträngd i ett trångt utrymme. Det finns inte några universella tumregler att använda sig av, utan du får mäta hur stort rummet är och hur sängen kan placeras.

Om du ska skaffa en dubbelsäng så är det trevligast om det går att komma i sängen från bägge sidor, med kanske 50 cm luft (gärna mer) runtom. Det gör att det blir lättare att kliva i och ur sängen från båda hållen, och underlättar även vid bäddning. Dessutom ser det oftast trevligare ut.

Vem ska använda sängen?

Beroende på vem och hur många som ska sova i sängen så passar olika sängstorlekar bäst.

Sängstorlek för barn

De flesta barn behöver inte en särskilt stor säng. En smal enkelsäng (80*200 cm) räcker ofta långt, och när barnet blir större kan man uppgradera till en säng i vanlig enkelbredd (90 cm) eller lite bredare (120 cm).

Sängstorlek för ensam vuxen

För en vuxen är det rekommenderat att ha en säng med minst standardbredd (90*200cm). Det är även populärt med bredare varianter i bredderna 105 och 120 cm.

Sängstorlek för två vuxna

För två vuxna är det rekommenderat att välja en dubbelsäng, helst en fullstor (180*200cm). Om du inte har plats för det så går det bra med 160-bredd, eller till och med 140 cm. I undantagsfall fungerar 120 cm bredd, men det brukar vara trångt.

Sängstorlek för två vuxna och barn eller husdjur

För familjen som samlas i en och samma säng så är en vanlig fullstor dubbelsäng nästan på gränsen till för liten. Det kan vara en bra idé att istället välja en i maxbredd (210*200 cm), för att alla ska få plats och kunna sova så bekvämt som möjligt.

bottom of page